Érsebészet

 

A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban vezető halálokként szerepelnek, ezért az érbetegségek kezelése, műtéti gyógyítása mellett az érrendszeri betegségek megelőzése kiemelt jelentőséggel bír.

Az Árkád Egészségközpont budapesti Érsebészet magánrendelője orvosi beutaló nélkül is fogadja a az érbetegséggel kapcsolatos panaszokkal rendelkezőket és az érsebészeti szűrővizsgálatra jelentkezőket.

Az érbetegségek verőér (artériás) vagy vénás (visszeres) eredetű betegségek lehetnek.

Az érbetegségekhez tartozik az érszűkület, a visszeresség, az értágulatok, a trombózis és a mélyvénás trombózis utáni tünetek.

  • Artériás (verőér) betegségek

A verőér betegségek tünetei attól függnek, hogy melyik verőéren alakul ki értágulat, érszűkület vagy érelzáródás.

A hasi-, mellkasi főverőér tágulata tünet nélkül nőhet, szakadása azonban életveszéllyel jár. A hasban érzett lüktetés azonnali érsebészeti vizsgálatot kíván.

Az artériás érszűkület végtagi- és nyaki ereken alakul ki. Az érszűkület oka az relmeszesedés, amelynek során az érfalak megvastagodnak, rugalmasságuk csökken és kevesebb oxigéndús vér jut a szövetekhez.

A nyaki verőér szűkületének tünete az egyik oldal bénulása.

A nyaki- vagy agyi ütőereket érintő érszűkület koncentrációzavart, feledékenységet, szédülést, fülzúgást, látászavart, féloldali zsibbadást, bénulást eredményez.

Az alsó végtagi érszűkület tünetei a nehezített járás, a járás közbeni lábfájdalom, ami rövid pihentetés után megszűnik. A végtagi érszűkület súlyos szövődménye az amputáció.

Az érszűkület keringési zavara érsebészeti módszerekkel állítható helyre.

  • Vénás (visszeres) betegségek

Leggyakoribb vénás betegség a visszeresség, amelynek műtéti gyógyítása a tágult visszerek eltávolítása. A mélyvénás trombózis gyógyítása véralvadásgátló gyógyszeres kezeléssel történik.