A gasztroenterológia az emésztőszervek (nyelőcső, gyomor, vékonybél -beleértve a nyombelet is- vastag- és végbél, máj, epehólyag és epeutak, hasnyálmirigy) kóros elváltozásaival, működésével foglalkozik. Alap esetben emésztési és székelési problémák esetén, puffadás, emésztőszervi fájdalom, gyomorproblémák jelentkezésekor érdemes a szakorvost felkeresni. Gyakori gasztroenterológiai betegségnek számít a gyomorfekély, a gyomorégés, a reflux, az irritábilis bélszindróma, a különböző bélgyulladások, a cölikália és a máj különböző megbetegedései.
Mivel a rosszindulatú vastagbél daganatok az egyik leggyakoribb ráktípusnak számítanak, ráadásul Európában lakosságarányosan Magyarországon a legmagasabb a betegségben elhunytak száma, így érdemes erre kiemelt figyelmet fordítani.1 45 év felett legalább 5 évente érdemes panaszmentesen is szakemberhez fordulni, aki a páciens életmódjának, családi érintettségének figyelembevételével endoszkópos vastagbélrákszűrést javasolhat. A vastagbél daganatokra különösen igaz, hogy még a tünetmentes, kezdeti időszakban jó eséllyel kezelhetők.
Akkor érdemes a gasztroenterológust felkeresni, ha a panaszok kifejezetten az emésztőszerveknél jelentkeznek.
jellemző tünetek:
A gasztroenterológiai konzultáció során áttekintik a beteg emésztőszervi panaszait, a korábbi vizsgálati eredményeket és ennek, valamint a fizikális vizsgálat eredményének figyelembe vételével meghatározzák a további kivizsgálás menetét, amely lehet hasi UH, endoszkópos beavatkozás, laborvizsgálat, műtéti ellátás, gyógyszeres kezelés, speciális diéta stb.