Hogyan történik a kardiológiai vizsgálat az Árkád Egészségközpont Kardiológiai szakrendelésén?

 

A kardiológiai vizsgálatkor a beteg fizikai állapotának felmérése, a korábbi betegségek áttekintése, a családi betegségek, a panaszok kikérdezése után EKG készül.

Az EKG (Elektrokardiográfia) fekvő helyzetben elektródákkal végzett vizsgálat, amely a szív elektromos tevékenységének vizsgálatára alkalmas. Elsősorban szívritmuszavarok, illetve koszorúérgörcs, szívinfarktus kimutatására alkalmas, de az aktuális szívizom vérellátási zavar felismerését is segítő kardiológiai vizsgálati módszer.

A Holter-EKG vizsgálat automatikus, 24 órán át tartó EKG monitorozás, a mérési adatok rögzítésével.

A terheléses EKG testmozgás közben történő mérés. 10 percig gyaloglás egy futószalagon előbb kényelmes sétaként, majd három percenként gyorsabb tempóban, közben EKG mérés.

A nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang vizsgálatkor(transoesophageális UH)a nyelőcsőbe levezetett ultrahang-szonda segítségével a szív szerkezetének és működésének olyan részleteit tudjuk vizsgálni, melyek a mellkasfalon keresztül végzett vizsgálattal nem láthatók.

További információkat szolgáltat a szív állapotáról a szív ultrahang (Echocardiographia), amely veszélytelen, fájdalmatlan eljárás.

A napi vérnyomásértékek kimutatására szolgál az ambuláns vérnyomás monitorozás (ABPM), mely során az övre vagy nyakra akasztható hordozható készülék bizonyos időszakokban vérnyomást és pulzust mér. A vérnyomás ingadozást és a vérnyomáscsökkentő terápia eredményességét méri.

A vizsgálatok segítenek azonosítani a betegséget, elkezdődhet a kezelés, a szűrővizsgálatok a szív-koszorúér betegségek kockázatát szűri ki, így megfelelő életmóddal csökkenthető a szívbetegségek kialakulásának kockázata. A kardiológus életmód tanácsokkal segíti a pácienseket.

A szív állapotfelmérése altatásos műtétek előtt történik, de komoly testmozgási program kezdése előtt is célszerű a szív állapotának felmérése.