Miből áll a fül-orr-gégészeti vizsgálat?

 

A fül-orr-gégész szakorvos részletesen tájékozódik a korábbi betegségekről, majd a fül, az orr, a torok és a gége vizsgálata következik.

A fül külső hallójáratának, a dobhártyák vizsgálata után előzetes hangvillás hallásvizsgálat következik.

Az orr esetében a melléküregek kopogtatási érzékenysége gyulladásra utalhat, az orr belső megtekintése után szükség lehet a váladék leszívására, amelyből laboratóriumi vizsgálattal kitenyészthető a bajt okozó kórokozó. Röntgenfelvétel készítésével és CT-vizsgálattal, orrendoszkópiával pontosabb információ nyerhető a betegségről.

toroknál a szakorvos áttekinti a szájüreget és a torokmandulát tekinti meg.

gége és a garat vizsgálata igen kellemetlen, sokszor csak lidocainos helyi érzéstelenítéssel lehetséges.

Utolsó mozzanat a nyaki nyirokcsomók tapintásos vizsgálata.

Rákszűrés – az utóbbi években megugrott a szájüregi, a gége és garat daganatos megbetegedések száma, ezért nagyon fontos az ezzel kapcsolatos szűrés a vizsgálat során.

Gócszűrés

Allergia diagnózis esetén a gócszűrés rutinszerű része az fül-orr-gégészeti vizsgálat. Az alapvizsgálat kiegészülhet egyéb műszeres vizsgálatokkal, pl. a hallásvizsgálat, finomítás audiológiai módszerekkel, endoszkópos, mikroszkópos, ultrahangos hallásvizsgálatot, audiometriás készülék segítségével történő diagnózis felállítást, valamint impedancia mérést. Az Impedancia mérő készülék a dobhártya optimális állapotának mérésére szolgál. A 3D CT vizsgálat pontos adatokat szolgáltat az adott tájék állapotáról.